torsdag, oktober 30, 2008

P-O och hans kompis Göran

Det har inte varit helt lätt att avgöra var landshövding Per Ola Eriksson står i regionfrågan. Tradionellt har ju regionalt självstyre varit en profilfråga för just hans eget parti centern. Nu visar det sig att han är emot planerna på en storregion av Norr- och Västerbotten samt delar av Västernorrland. Anledningen till detta är att han fruktar att varumärket Norrbotten genom en sådan åtgärd suddas ut.

Med andra ord låter det som om Eriksson företräder en konservativ hållning i frågan. Ett annat sätt att se det på är att hans inflytande på utvecklingen är försumbart. För detta talar bland annat att han varit i kontakt med sin före detta regeringschef från tiden på 90-talet då centern ingick i "koalition" med socialdemokraterna. I detta samarbete hade Eriksson en nyckelroll och fick därför landshövdingeposten i Norrbotten som förläning.

Att alltfler funktioner flyttas från Luleå till Umeå talar för att Norrbotten och Västerbotten är på väg att gå ihop till ett län. Nästa steg blir att avveckla landstingen och möjligen att ge mer makt åt kommunerna från dessa.