söndag, oktober 26, 2008

Ekdals berättelse

Idag noterar jag att Niklas Ekdal står för en liknande analys som min egen ifråga om Mona Sahlins framtid vid en eventuell valförlust för sossarna 2010. Han uttrycker sig visserligen något kryptiskt i ärendet och gissar på att Thomas Bodström blir den som efterträder om förutsägelsen slår in.

Ekdal motiverar Bodström som den som kommer efter Sahlin med att denne format en mer lockande medieberättelse om sig själv, ställd inte minst i relation till konkurrenten Nuder. Politik är storytelling fastslår Bodström. Han glömmer då att de nya moderaterna kommit långt i att lägga beslag på den svenska politikens berättelse. Något utrymme ges därför knappast för (s)-politiker att ta tillbaka vad de förlorat i första taget.

Felet med (s)-politiken - om det går att tala om ett sådant - är att den numera följer "the politics of difference" eller skillnadens politik. Det var därför det "skulle" bli en kvinna efter Göran Persson och det är därför det förmodligen blir en invandrare efter henne. Jag tror denne kommer att heta Luciano Astudillo. Minns var ni läste detta.