lördag, november 15, 2008

Att inte tro på det man håller på med

Idag lanseras kandidaterna till årets norrbottning 2008 av den tidning som har länets beteckning i sitt firmanamn. För er som inte känner till det är Norrbotten regionen som tillskapades genom några linjalstreck ur den i sin tur linjalskapade regionen Västerbotten efter att Finland förlorats. Den regionala identiteten här är med andra ord svag, något som inte kan sägas om kommunerna i området.

Av de sex kandidater som finns att välja bland så bor två överhuvudtaget inte i Norrbotten. En tredje sägs bo i en by utanför Övertorneå men är enligt ortsbor mest där på tillfälliga besök som en trolig följd av sitt jobb som ambulerande yrkesarbetande politiker. Sedan går det att diskutera huruvida Piteås damlag kommer att klara sig i allsvenskan nästa år på ett lokalt underlag av spelare . Summa summarum: det finns en stor risk att den som genom omröstning skall utses till regionens populäraste person inte kommer att ha någon särskilt fast förankring här.

Det finns skäl till att det är så här, och det främsta är uppfattningen att det inte finns någon utpräglad stolthet över sin region bland de som bor i Norrbotten. Däremot är "norrbottningarna" mycket stolta kommunmedborgare ( i Västerbotten förhållandet likartat). Att dessutom tidningen som anordnar omröstningen har en chef inte riktigt verkar tro på det han håller på med gör inte saken bättre, vilket kan bero på att hans blaska i likhet med konkurrenttidningen NSD står för en acklamativ offentlighet.

Peter Wennblad skriver om internetanalfabeterna i Magasinet NEO som inte riktigt förstått att den tid är förbi när folk som blivit överkörda i media på sin höjd kunde tjata till sig en treradig replik allt under det att man åt lunch tillsammans med kollegorna och njöt av att ha plattat till någon som inte kunnat hugga tillbaka. (Ledsen Mats Ehnbom, Roland Johnson och Stig Nordlund. Att ni på Kuriren tog till det högst unika greppet att upplåta plats inne i tidningen och inte på insändarsidan åt en auktoritär läkare i syfte att täppa till truten på mig hjälpte inte. Det kan alla som läser det här nu konstatera).

Det behövs en helt ny syn på hur det offentliga samtalet ska föras i framtiden. En del provas ut för närvarande men på det stora hela taget är det som fortgår i landets nordligaste del att likna vid det förgångna. Som så många gånger förr riskerar man därför att hamna på efterkälken på ännu ett område.