onsdag, april 30, 2008

Regionalpolitik utklädd till försvarspolitik

Beskedet om att flygflottiljen i Luleå och jägarbataljonen i Arvidsjaur förmodligen kommer att läggas ned har fått Norrbottenspolitikerna att stå upp som en man. Men inte som regionalpolitiker, utan som försvarspolitiker.

Att hela det politiska spektrat från vänsterpartister till moderater skulle omfatta samma åsikter i försvarsfrågan förefaller inte troligt. Vad det handlar om är förstås att rädda jobben, alltså regionalpolitik.

Det hela har drag av nostalgi över sig och är talande för självsynen bland de politiska företrädarna i Norrbotten. Man vet vad man har men inte vad man får. Detta är inte bra. Tänk om någon vågade säga att regementsnedläggningarna istället är början på något nytt, som exempelvis blev fallet i Östersund när denna ort avvecklades som garnisonsstad.

Någon statlig myndighet utlokaliserad till Luleå kan kanske krävas, men i övrigt finns det ingen anledning att förvänta sig att det allmänna ska rädda jobben. Och definitivt inte att samma jobb ska fortsätta att utföras på samma sätt i all evighet. De förmodade regementsnedläggningarna i Norrbotten är med andra ord en unik chans att skapa en ny modell för regional utveckling. Så ta chansen politiker och visa att det finns nordsvenskar som litar till annat än statens förmåga.