torsdag, april 10, 2008

Angående inkomster och förmögenheter

De båda tidningsdrakarna i Norrbotten slår idag upp med uppgifter om inkomster och förmögenheter hos topparna inom diverse verksamhetsområden och kommuner. Som vanligt när det gäller ämnen som är något svåra att ta sig an så innehåller artiklarna lite av analys, mera av konstateranden som det ska vara upp till läsarna att ta ställning till. Döm själv, som det hette på 90-talet.

Det här med att granska löner och inkomster är en lite sur sysselsättning. Den som ägnar sig åt dylikt kan lätt få en avundsjukestämpel på sig. Ändå kan jag inte hålla mig från några kommentarer. Jag noterar till exempel att den som tjänar näst mest i Luleå heter Rolf Tomas Lejon (när han gick på gymnasiet hette han Sundström i efternamn). Närmare tre miljoner har denne bankman och "socialdemokrat" dragit ihop under 2006. Sedan har vi "rabulisten" och läkaren Anders Mansten som hade högst inkomst i Kalix. Man kan fråga sig hur denne kunnat ta in så mycket som ägnar så mycket tid åt skriva debattartiklar, ja i praktiken använder lokaltidningarnas insändarsidor som sin blogg. Jag gissar att en del, men inte hela, förklaringen till att Mansten höstat in så mycket som 2.7 miljoner har att göra med det han fick när landstinget löste ut honom från sin tjänst där.

Mikael Renberg är näst rikast i Norrbotten efter Åse Anjou. Näringslivsfolket ligger överlag högt i fråga om inkomster och förmögenheter men är när det gäller inkomster från anslagsberoende verksamheter finns exempel på oförtjänt höga löner. Som till exempel Sture Bergman, f.d. ansvarig utgivare på Norrbottens-Kuriren, som inte lyckades bryta tidningens kräftgång vad beträffar dåliga upplagesiffror utan att hänvisa till unika besök till webbupplagan. Den sanning som säger att de som lyckas bäst inom offentligt finansierade verksamheter är de mest misslyckade står sig således, något som också stämmer mest in på den som deklarerade den högsta inkomsten i länet. Över fem miljoner tjänade Anders Sundström under 2006. Om hans meritlista behöver icke mycket mera ordas. I övrigt hänvisar jag till en kommande artikel på min hemsida i detta ämne, "De giriga uppkomlingarna".