torsdag, april 03, 2008

Företag i kuvös

Under visst buller och bång invigdes i veckan företagskuvösen ute på Porsön utanför Luleå. Den är belägen i det så kallade skrynkelhuset i samma område. Dessvärre är denna byggnad inte förknippad med några större succér i företagsekonomiskt hänseende.

Den här gången är det tänkt att företagen ska växa likt plantor i växthus, skyddade från omvärlden. Därav också namnet på satsningen "incubator". Verksamhetens upplägg är emellertid inte särskilt originellt. Vi känner till liknande sedan tidigare. Potentiella entreprenörer ska vara kunder istället för säljare. Företagskuvösen ska ta hand om dessa och hjälpa dem med kontakter och finansiering, kartläggning av marknaden samt "coachning". Om sökanden anses lämplig som företagare vill säga.

Det är nästan lite skrämmande att läsa vad som står på företagskuvösens hemsida. Tankarna far lätt iväg till Idol-juryns mobbning och den gamla disciplinskolan. "Aurorum Business Lab kräver att man är engagerad!", är kravet som ställs på disciplerna. Som om det vore någonting som måste talas om för en som vill ägna sig åt eget entreprenörskap.

Jag skulle kunna skriva "skrota hela projektet bums" eller något i den stilen eftersom jag bara på finansiärerna och namnen på de inblandade ser att det inte handlar om några aktörer med erfarenhet av genuint entreprenörskap. En fråga till dessa om de överhuvudtaget känner någon som driver verksamhet och klarar av att leva på detta skulle förmodligen ge de mest genanta svar. Bara en sådan sak som att tala om att lägga ett företag i kuvös precis som om idén med det vore sjuk skvallrar om vad det hela egentligen handlar om: ett vårdåtagande i syfte att skapa ett behov genom att ta ifrån individen initiativkraften.

P.S. Bland minglarna på invigningen syntes en bankansvarig som när jag gick på gymnasiet sprang runt och bedrev socialistisk agitation på skolan. Hans pappa var då rektor där, också en storsosse. Ridå.