söndag, april 20, 2008

Kollegial konkurrens

Dagens ironi står Bo Rothstein för som vill utsätta polisens verksamhet för konkurrens. Tydligen är det inte entreprenadlösningar som Rothstein förspråkar utan konkurrens mellan flera olika poliskårer, lokala, regionala och nationella. Medborgarna ska kunna vända sig till den organisation de har mest förtroende för sägs det i artikeln.

Annars var det lätt att tro att härmed avsågs en ytterst långtgående variant av nattväktarstat där även våldsmonopolet kan läggas i privata händer. Det var det alltså inte. Rothstein vill också att polisernas verksamheter ska granskas efter mönster från den akademiska världen, så kallad peer review.

Frågan är väl bara om det är mer av akademiska arbetssätt polisen behöver när det i artikeln också påstås att svenska universitet är tröga organisationer (medhålles). Snarare är det väl så att det redan finns lyckade exempel på statliga verksamheter vars service medborgarna är nöjda med och kan fungera som förebild för polisen och andra myndigheter. Jag kan dock hålla med om att polisens verksamhet behöver bli mera forskningsanknuten och avkopplad från Polishögskolan. Mer akademiska strider utanför universiteten betackar vi oss dock från.