fredag, april 11, 2008

Mugabes sista strid?

Efter utgången av såväl parlaments- som presidentvalet i Zimbabwe ser det ut som om Robert Mugabes dagar vid makten är räknade. Frågan är bara om han kommer att släppa ifrån sig den frivilligt.

Det har varit oroande att höra hur Mugabe tidigare resonerat om sina jordockupationer med hänvisning till att han bara vill rädda landet från britterna och de vita farmarna som dess fiender. Ord som onekligen för tankarna i en viss ideologisk riktning.

Maria Stevens som fick sin make dödad av Mugabes krigsveteraner 2000 är bekymrad över tystnaden från landets härskare. Ju längre tystnad, desto värre säger hon. Enligt Maria Stevens är den till för att skapa osäkerhet och göra folk nervösa så att militär och polis ska få en anledning att ingripa. Vitas farmer har också attackerats igen nyligen.

Om det här är Mugabes sista strid går inte med säkerhet att säga. Särskilt lång tid som Zimbabwes ledare lär i varje fall inte återstå för honom. Karln är vid det här laget rätt gammal och det parti han leder hotas av implosion när han träder tillbaka av naturlig eller annan anledning. Det bästa vore därför om han fick gå nu och sluta den politiska karrären som en loser.