torsdag, mars 01, 2007

Konsumtionssamhället slår knut på sig själv

Det mest lokala i politiken idag är förmodligen kommunernas sopsorteringsstationer. Jag vet inte i hur stor utsträckning där odlas någon medborgaranda, men om man ska tro vissa filosofer på området så står och faller framtiden med hur dessa fungerar och utvecklas.

Cirka 35 meter från min lägenhet är mitt lokalsamhällescentrum belagt. Jag har någon gång pratat med någon på stället. En kvinna sa att hon plockat mycket av det som kastats bland grovsoporna. Detta är inte att förvåna. Under de par år jag bott här har jag lagt märke till att det som slängs bland de "hårda" soporna blir av bättre och bättre kvalité. Folk slänger i allt större utsträckning sådant som de är less på, inte det som gått sönder eller bara är omodernt.

Samtidigt som vissa medborgare fortsätter att leva i nuet inom konsumtionssfärens ramar så håller det på att växa fram en återvinningsbransch som kan stå på egna ben utan moralistiska pekpinnar från något miljöavantgarde. I östra Tyskland ligger man långt framme på området. När jag besökte gamla hansastaden Stralsund för några år sedan noterade jag att flera unga företagare valt att satsa på kretsloppskonsumenterna. Ett fint ord för dylikt finns redan: retro.