söndag, mars 18, 2007

En europé har kommit hem

Det har tvivlats en del på statsministerns utrikespolitiska kompetens. Ändå har han ännu inte hunnit göra bort sig i stil med sin företrädare som hyllade en diktatur när han använde sig den av somliga uppskattade metoden att tala utan manus.

Fredrik Reinfeldt har varit och besökt sin förebild i Storbritannien Tony Blair och funnit att hans parti kan bli grönt utan att tillväxten minskas. Det har länge pratats om moderaterna som det enda parti utan en miljöpolitik. Sant är i alla fall att det är en fråga om länge försummats av det ledande regeringspartiet.

Statsministern gick också ut stenhårt inför EU-toppmötet om klimatpolitiken och satte upp som mål att minska koldioxidutsläppen med 30 procent till 2020 i relation till 1990 års nivå, förutsatt att andra i-länder utanför EU ställer upp på detta.

Anders Isaksson skriver i DN att Reinfeldt med detta håller på att finna en ny berättelse. Jag vet inte om han med detta menar att en ny variant av folkhemskapitalism håller på att ta form, men helt klart är att en europé har kommit hem. Nu återstår att se om denna fortsätter i samma hjulspår sedan 1812 då Sverige spelat moralisk stormakt på den utrikespolitiska arenan.