måndag, mars 12, 2007

Att belöna sig själva

Norrbottens-Kuriren ger sig inte. Idag framhärdar chefen Mats Ehnbom i att tidningen har rätt att ta åt sig äran av det så kallade Obol-scoopet. Hela grejen börjar bli en långkörare nu och faktiskt lite generande mot bakgrund av att P1:s Kaliber också nominerats till Guldspaden för sitt reportage om Obol. Kaliber-reportrarna gjorde en intervju med Obols frontman Bo Johansson drygt en vecka före det att Kuriren började publicera sina artiklar.

Jag har inte blivit riktigt klar över när eller om hela/delar av denna sänts. Att både Kuriren och Kaliber skulle ha jobbat helt oberoende av varann med fallet förefaller dock osannolikt. Kan man tänka sig att länken mellan de båda helt enkelt hetat Bo Johansson? Men varför blir då både Kaliber och Kuriren aktuell för Guldspaden.

Skulle gissa att de inte tycker sig ha fått ett rättmätigt erkännande på Kuriren angående händelseutvecklingen i frågan. Återigen blir norrbottningar satta åt sidan. Det är ändå fel att hänvisa till vilken arbetsinsats som gjorts för att komma åt avslöjandena. Kuriren måste finna sig i att man arbetar på en konkurrerande marknad och att man precis som företag som försöker kapa hem en order ibland måste finna sig i att stupa på mållinjen eller i bästa fall få ett tröstpris.

Extra tråkigt vore om den här affären ledde till ett återfall i en mindre positiv tradition häruppe, nämligen att spridda ut vanföreställningar. Det gjordes av lokala (s)-politiker på sjuttiotalet ifråga om Stålverk 80. På nittiotalet gick det många skrönor om orsakerna till att Sunderby Sjukhus byggdes. Kanske går Norrbottens-Kuriren miste om en Guldspade den här gången på grund av att det inte fanns någon journalist som stack ut tillräckligt mycket.