Den man som främst förknippas med enhetstankar om Europa på 1900-talet är utan tvekan Robert Schuman, född i Luxemburg men uppväxt i Elsass-Lothringen som blev franskt efter 1919 under namnet Alsace-Lorraine. Schuman var tysk genom blodet men valde fransk nationalitet efter det att Frankrike återtagit Alsace-Lorraine.
Schuman menade att en kulturell enhet måste ligga till grund för ett europeiskt samarbete. Han fick 1958 Karlspriset som utdelas av den tyska staden Aachen till de som bidragit till Europaidén och europeisk fred till minnet av Karl den store, en gång kejsare över dagens Tyskland och Frankrike. Året efter fick han tillsammans med Karl Jaspers Erasmuspriset, för att ha lämnat viktiga bidrag på det kulturella, sociala eller socialvetenskapliga området.
Om Schumans politiska karriär finns i övrigt mycket att orda. Mest känd för eftervärlden har han dock blivit som "Europas fader", en titel som han bestods med acklamation när han tjänade som första president för Europaparlamentet. Den 9 maj 1950 ligger till grund för Kol- och stålunionens bildande som är föregångare till dagens EU. Den dagen tog Schuman initiativ till samarbete med tyskarna avseende kontrollen över kol- och stålproduktionen i fredssyfte. Senare har detta blivit känt som Schumandeklarationen och dagen som Europadagen.