tisdag, mars 27, 2007

Norrbottens-Kuriren vs Bo Johansson

Som en prestation i klass med ett olympiskt guld slog idag Norrbottens-Kuriren upp händelsen att två journalister på tidningen fått en guldspade av Föreningen Grävande Journalister. Visserligen var journalister på radioprogrammet Kaliber också nominerade för granskningen av Obol-historien men vann pris i sin klass för ett annat avslöjande. Återstod då för juryn att utdela priset för Obol-avslöjandet åt Kuriren. Så kan i alla en kritisk läsning av utmärkelsen läsas.

Nu tar jakten på huvudpersonen Bo Johansson över för de grävande journalister som av allt att döma fortsättningsvis lämnar spaden hemma för geväret. Det hela kan ju trots allt utvecklas till en ganska penibel historia för lokalmedierna. Hur kunde man missa en man född och uppväxt i närområdet som lyckats dupera så många ? Kanske är det inte det lättaste att bedöma hur en person egentligen är. Själv har jag erfarenhet av Johansson som aktiespekulant i början av 90-talet då han jobbade på dåvarande Föreningsbanken. Jag hade då ingen anledning att tro att han var skum eller ohederlig på något vis. Tvärtom gav han ett kunnigt och mycket sympatiskt intryck som placeringsrådgivare. Med tiden har han framstått som någon annan.

Ikväll visas i TV-programmet Uppdrag Granskning en förmodligen mer nyanserad bild av hela Obol-affären. Det är verkligen på sin plats eftersom det börjar bli rätt rörigt att hålla reda på alla trådar i härvan. Till Norrbotten invandrade Tomas Bresky kanske lyckas med detta.