fredag, mars 30, 2007

Längre inåt landet

Där Torneälven för över cirka hälften av sitt vatten till Kalixälven ligger Tärendö. Dess älv är en av de få äkta bifurkationerna i världen, dvs. ett vattendrag mellan två floder som ligger långt från mynningarna. Tärendö har i vinter hamnat på världskartan av en annan anledning genom ortens skidlöfte Charlotte Kalla.

Pajala kommun, till vilken gamla Tärendö kommun fördes 1971, har sett om sitt hus och gjort Kalla till ambassadör för kommunen. Det man hoppas på är givetvis att Charlotte stannar kvar om inte på hemorten så i alla fall i sin gamla klubb. Det sistnämnda är nog svårt att hoppas på. Redan nu är hon nog utsatt för locktoner från andra storklubbar, inte minst hårdsatsande Piteå Elit.

Tärendö är vackert beläget där inte bara två floder möts, utan också i korsningen mellan svenskt, samiskt och finskt. Förr om åren användes ön i mitten av älven som festplats och var ett populärt mål för många midsommarfirande..

Visst vore det roligt om Charlotte Kalla kunde bli Norrbottens svar på Carolina Klüft, utöver initialöverensstämmelsen. Det är dock svårare för en skidåkare att etablera sig i världseliten än det är för en friidrottare i mångkamp. Det brukar sägas att det tar några år efter övergången från junior till senior att nå den högsta toppen.