måndag, mars 30, 2009

Valet av S-ordförande ett tecken på det tradtionella partiväsendets förfall

Sossarna i Norrbotten valde ny ordförande i helgen. Två kvinnor stod mot varandra, men som vanligt när detta parti utser företrädare så handlade det förmodligen om att rätt person förhandlats fram.

Ny S-bas blev i alla fall Karin Åström från Överkalix. En såvitt jag vet rätt anonym politiker med riksdagserfarenhet. S-distriktet i Norrbotten har bara drygt femtusen medlemmar, vilket borde tala för att valet av Åström inte kommer att innebära någon vidare skjuts åt rörelselivet.

Annat var det förr kunde det gå att säga. Men faktum är att medlemsmöten enligt den traditionella folkhemsmodellen sakta men säkert håller på att dö sotdöden. När ska vi, och då menar jag inte främst sossar, inse att framtiden snarare ligger i kampanjer efter amerikanskt mönster för att vidmakthålla en levande demokrati.

Förhållandena i USA, världens första moderna demokrati, brukar bespottas inte minst i Sverige. Vem har inte fått lära sig i skolan om hur få de är av de röstberättigade som ställer sig bakom presidenten. Men vilka är det egentligen av de som röstar på S i Norrbotten som ställer sig bakom Karin Åström? Eller vad säger egentligen s-väljaren i gemen om Mona Sahlin? Frågor som dessa kanske kan tjäna som en startpunkt i syfte att ruska liv i den rätt trötta svenska demokratin.