fredag, mars 06, 2009

Inga fingrar i maten tack!

Förhållandet mellan tjänstemännen och politikerna i landstinget i Norrbotten ska studeras. Initiativtagare till projektet är landstinget och det leds av en lärare vid universitetet i Luleå som jag från min studietid där mest minns som rätt förläst men duktig så det nästa störde. Hon hade visst då forskat fram en grön politisk ideologi, helt i linje med den rådande lysenkoistiska läran om att politisk vetenskap är möjlig.

Deltar i det hela gör också en Lisa Dahlén, för den minnesgode mera känd under namnet Domeij under den tid denna representerade miljöpartiet i Luleås kommunfullmäktige. Efter denna episod i livet seglade Lisa runt i världen tre år innan hon själv anträdde en forskarkarriär. Politiken har hon dock aldrig lämnat, vilket står klart eftersom hon finns företrädd i Norrstyrelsen, som innehåller de representanter som leder det kamikazeprojekt som enligt min och många andras bedömning bara väntar kraschlanda när som helst.

Tidigare en gång när Luleå Tekniska Universitet och landstinget samverkade i ett forskningsprojekt slutade det med att en chefstjänsteman på den sistnämnda inrättningen underkände forskarnas slutsatser. Med den politiska inblandning detta projekt får kännas vid är nog risken för en sådant scenario rätt litet. Tyvärr till priset av fingrar i maten.