onsdag, mars 04, 2009

Måtte det inte bli Carl...

Partierna har börjat formera sig inför att en ny EU-kommissionär ska utses efter Margot Wallström. Att det blir en av borgerlig kulör är väl att vänta. Vem det blir är mer svårsiat eftersom alla partier lanserar en egen kandidat.

Av många anses uppdraget "vikt" för Carl Bildt. Som veteran på området Europafrågor torde han ligga bra till. Annat talar dock emot honom som ålder eller att helt enkelt att folk vill han något nytt. Till den sistnämnda kategorin räknar jag mig själv och därför stödjer jag snarare folkpartiets Cecilia Malmström än aristokraten från Halland. I kompetens når hon väl upp till Bildts nivå om inte till och med är ett huvud högre i sammanhanget.

Risken är ändå överhängande att Carl Bildt får jobbet eftersom vi i Sverige inte tar Europafrågorna riktigt på allvar. Såväl parlamentsuppdrag och andra funktioner i Strasbourg och Bryssel tenderar att bli någonting i stil med landshövdingeposterna, dvs. sysslor för avdankade politiker eller sådana man vill bli av med. En ny frisk fläkt på den svenska kommissionärsstolen skulle kunna ändra på detta förhållande.