fredag, augusti 29, 2008

Regeringen förlänger dödskampen

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth låter idag meddela att den tidigare aviserade sänkningen av presstödet till två dagstidningar inte blir av, officiellt med motiveringen att man nu tror sig kunna få med EU-kommissionen på ett beslut i den riktningen.

Förslaget är en tvärvändning från tidigare och därtill kryddat med vänsterargument om att slå vakt om mångfald. Frågan är då vari denna består. Inte kan det väl vara all form av överflödesjournalistik som florerar inte minst utanför storstäderna, och som har det allt svårare att överleva i en värld där det gäller att finna sin plats mellan periferins krav på vederhäftig samhällsinformation och att leva upp till kärnans förväntningar.

Alldeles frånsett det ekonomiskt orimliga i att fortsätta distribuera papperstidningar och direktreklam hem i brevlådor till alla landets invånare så strider det sannolikt mot intentionerna bakom bredbandsutbyggnaden. Det förefaller inte troligt att det i framtiden ska gå att få annat än viktigare pappersförsändelser hemsända när övrigt material går att komma åt på annat sätt.

Den borgerliga offentlighet som Jürgen Habermas skrivit om och som bör vara ett ideal i en öppen samhällsdiskussion genomgår för närvarande en förändring. Allt fast förflyktigas för att tala med Marx. Låt oss hoppas regeringen tar till sig detta inför nästa utspel om mediepolitiken för det här förlänger bara dödskampen för ett föråldrat system.