tisdag, augusti 12, 2008

Abrahamssons blinda öga : Norrlandsegenskaper 2

Det finns nog en tumregel för att motverka en negativ utveckling av vad det slag vara månde. Och det är att ta fram det enbart positiva så att spiralen inte börjar gå nedåt. Olov Abrahamsson använder denna teknik idag på sin tidnings ledarsida (NSD).

Faran med det är givetvis att det goda syftet övergår i något helt annat nämligen hemmablindhet. Visst ska man ta vara på det positiva men att helt blunda och avfärda kritiken om ett "bidrags-Norrland"är helt enkelt inte riktigt rättvist. Faktum är att ju längre norrut i landsdelen man kommer, desto mer utpräglat är det statliga inflytandet. Därtill är Norra Norrland en stödregion inom EU av rätt stort format.

Utanförskapet i nordligaste Norrland är också betydande plus att här också finns en utbredd mentalitet med djupa rötter i Jante-lagen. Att slå sig för bröstet och bara tala om hur bra man är inget bra sätt att motverka problem. Strategin bör istället vara att koncentrera sig på bristerna och komma tillrätta med dessa, dvs. främst övertro till staten och negativa attityder till entreprenörskap och företagande samt serviceyrken. Mer om detta imorgon.