torsdag, februari 01, 2007

En kulturföreträdare

Det vore en överdrift att säga att Luleå lever upp till ryktet som kulturhuvudstad. Visst satsas det på kultur, men de där riktiga kulturpersonligheterna saknas om man undantar några gatuoriginal. Därför är det roligt att den siste bland de förstnämnda gjort sig mödan att besöka den forna hemstaden.

Den proletära bakgrund som kulturskribenten på Norrbottens-Kuriren försöker pådyvla Torbjörn Säfve är dock falsk. Visserligen är han på mödernet av arbetarklass. Pappa var emellertid polis. Historien om Säfves uppväxtmiljö på Malmudden och vad som därefter följde knarrar därför betänkligt.

Jag har ingenting emot Torbjörn Säfve. Det skulle tvärtom vara något mycket positivt om han återvände. Han är en hårt arbetande man och väljer alltid att stå utanför det politiskt korrekta. Han är inte vänster eller höger utan bara intresserad av det han gör. Det enda som skulle gå att lägga honom till last är möjligen hans lidelse för syndromet att slå på för stort. Men det ingår i förvisso i jobbet, som främste företrädare för kulturen i Norrbotten.