torsdag, februari 22, 2007

La donna è mobile

Näringslivschefen i Kalix ska sluta sitt jobb. Hon tillträdde så sent som för drygt ett år sedan. På senaste tiden har hon synts nästan dagligen i lokalpressen. Så vänner av uppmärksamhet har redan förstått att något var i görningen.

Ett nytt jobb som programchef för nya strukturfonden övre Norrland väntar Jeanette Nilsson, vilket hon enligt egen uppgift rekryterades till via ett "head-hunting-företag". Tidigare har Nilsson varit någon slags chef på en annan snackinrättning benämnd North European Office.

Det är svårt att bli klok på vad en sådan här person egentligen åstadkommit annat än att utveckla sig själv. Kring den nya arbetsgivare hon hamnat hos ligger också dimridåer. Från Nuteks sida talar man sig visserligen ofta varm för företagen och kritiserar gärna "konstgjord andning" till desamma. Samtidigt är myndighetens huvuduppgifter inriktade på att medelst stöd/bidrag hjälpa de som inte klarar av entreprenörskapet själva.

Marknaden för de som varken passar in i näringslivet eller politiken är lukrativ. Många är de som hoppar runt mellan olika jobb inom denna bransch där utfall och resultat inte går eller inte får mätas. Den som ska basa över EU-medlen 2007-2013 är därtill civilingenjör. Är det verkligen en lämplig utbildning för att hantera en budget på långt över miljarden?