söndag, februari 18, 2007

En smäll på fingrarna för landstinget

En person som kan kallas alltifrån bråkstake till rättshaverist har fått stöd av JK efter att ha anmält Norrbottens läns landsting. Bakgrunden var en historia där läkaren Anders Mansten gjorde ett uttalande i media som hans arbetsgivare gav en varning för.

Det var fel av landstinget att göra detta, ansåg JK. Åtgärden fick en snöbollseffekt som slutade i att Mansten löstes ut från sin arbetsplats på grund av ohörsamhet. Sedan en tid sitter han i landstingsfullmäktige på folkligt mandat och är en fortsatt oroskälla för den allt annat än välstyrda regionala institutionen.

Fallen och affärerna Mansten - de är många - sätter fingret på ett problem som fordrar en snar lösning. När Ansvarskommittén kommer med sitt slutbetänkande och ska följas upp i form av beslut av kommunminister Odell är det i alla fall min förhoppning att landstingen läggs ned, eller åtminstone fråntas ansvaret för vårduppgifterna.

Ska landstingen alls finnas kvar, låt dem då syssla med kultur, utbildning transporter och kanske regional utveckling. Vad som helst men inte något så viktigt som vård. Förslagsvis kan de regionala högskolorna överlåtas på dem samtidigt som man ger dessa precisare arbetsuppgifter. Genomför så slutligen en hårdgallring i landstingens administrationer.