söndag, februari 04, 2007

Bravo Maud Olofsson!

En företeelse som vuxit fram under många år nu är de kommunala företagarna. På många håll i landet är det inte ovanligt med bruket att chefen för det största företaget är kommunalrådet självt, i och med att kommunen ägnar sig åt att bedriva näringsverksamhet.

Det här har ställt till problem på flera håll. Mest uppmärksammat har fallet med förre elitskidåkaren Tommy Limby blivit. Limby bedrev sedan många år skiduthyrningsverksamhet tills Orsa kommun som han hyrde lokalerna av kom på att de skulle göra samma sak. Följaktligen chockhöjde kommunen hyran för att bli av med honom.

Maud Olofsson har nu tagit tag i detta dilemma och aviserar en ny lag som ska komma tillrätta med snedvridande konkurrens som tränger under företagsamhet och ger negativa samhällsekonomiska effekter. Verksamheter av samhällelig vikt som bereder exempelvis ungdomar och handikappade arbete ska inte drabbas, men stat, kommuner och landsting ska hålla sig till det offentliga kärnområdet, fastslår Olofsson.

Det här är en bra riktningsvisare för näringspolitiken under de kommande åren. Maud Olofsson visar naglarna, vilket förhoppningsvis kommer att leda till att offentliganställda chefer slutar se sig själva som verkställande direktörer, att det fria företagandet ges fler chanser, samt att staten får in kosing som kan användas på ett bättre sätt än hittills.