fredag, februari 23, 2007

Att cementera tänkandet

Svensk forsknings största pajas, tillika innehavaren den ärevördiga professuren i statskunskap och vältalighet i Uppsala sedan puberteten, har slagit till igen på DN Debatt. Denna gång hävdar Leif Lewin med sin forskargrupp i släptåg att borgerligt styre i en kommun innebär att mindre stöd ges åt handikappade och att det i Norrlandslänen ges mer stöd än i övriga landet.

Det här ett något märkligt sätt att gripa an ett problem. Ungefär som om sociala rättigheter på något sätt går att jämställa med juridiska rättigheter. Fel blir det också när man använder termen vårdkrävande som något statiskt som inte går att påverka. Istället är det så att vissa kräver mer än andra, ungefär som fågelungen i boet som skriker högst.

Lewin et al. är visserligen inne på att det finns en annan kravkultur i Norrbotten än i Småland, vilket skulle förklara de höga handikappstöden i Norrland. Därifrån hamnar han för minst tusende gången i Robert Putnams bok om demokratin i Italien, och menar att Sverige är ett exempel på ett uppochnedvänt Italien där det sociala kapitalet är mindre utvecklat i norr. Helt utan föregående undersökning!

Den här typen av "forskning" bidrar endast till att cementera tänkandet. Den har också drag av koketteri och en vilja att synas snarare än att ta fram nya kunskaper. Vad är det egentligen redaktör Bergstrand vill åstadkomma med att ta in sådana här inlägg? Att utdela den slutgiltiga dödskyssen åt Lewin?