lördag, februari 17, 2007

Bildt håller linjen

Ända sedan han började med politik - och det var mycket tidigt - så var det på det utrikes planet intresset låg. När han blev partiledare 1986 hade han redan börjat profilera sig som europavän. Enhetsakten som gjorde att EG så småningom blev EU var ett tåg Carl Bildt hoppade på före någon annan svensk politiker.

Vid det lite speciella framträdande när den till regeringsdeklarationen parallella utrikesdeklarationen lästes upp slog Bildt fast att en aktiv roll för Sverige inom EU står i centrum för regeringens utrikespolitik. Krav ska ställas på att alla europeiska länder som uppfyller villkoren för att bli medlemmar i unionen ska få bli det, kompletterad med en stärkt klimatpolitik i EU.

Just den här sortens politiker som länge odlat en linje eller en idé och verkligen vill förverkliga den, har länge varit en bristvara i Sverige. Nu har de börjat dyka upp igen, även om de inte är för många heller i den nya regeringen. Skolminister Jan Björklund är det tydligaste exemplet på en som vet vad han vill. Sedan finns det ju förstås andra, mest moderater som än så länge bidar sin tid i rädsla för att stöta sig med den socialdemokratiska staten i staten.