fredag, juni 19, 2009

Lugnet före stormen

Idag inleds midsommarfirandet som traditionellt tas för den svenskaste högtiden. Och om någon vecka börjar industrisemestrarna som brukar markera starten på sommarstiltjen inte minst inom politiken.

Att midsommar ändå kanske inte längre har den status den tidigare haft i landet markeras av att vår statsminister för närvarande befinner sig i Bryssel på toppmöte, något jag poängterade redan för två år sedan. Ute i Europa är nämligen Johannes Döparens dag den stora högtiden, dvs. på söndag.

Men den i internationella sammanhang rätt unika företeelsen semester börjar alltså ganska snart efter midsommar i Sverige. Efter denna tornar ytterligare svåra problem upp sig för den svenska ekonomin. Igår kom statistik som visar på nio procents arbetslöshet, vilket innebär att siffran 500 000 utan sysselsättning av arbetskraften (15-74 år) med raska steg är på väg att uppnås.

Vad som är på gång mot hösten är ytterligare neddragningar till följd av att krisen först då börjar slå in mot många offentliga verksamheter, något som innebär att tolv procents arbetslöshet enligt prognoserna av allt att döma kommer att uppnås under 2010, alltså över 600 000 utan sysselsättning. Men för all del Svensson koppla av och ha det roligt under sommarmånaderna men ägna gärna ledigheten också åt lite kreativa tankar inför framtiden.