tisdag, juni 16, 2009

De blåa khmererna återvänder till fadershuset

EU-valet gav en fingervisning om vart väljaropinionen i Sverige är på väg. Det gick inget vidare för sossarna och ännu sämre för vänsterpartiet. Tilltänkta koalitionspartnern miljöpartiet verkar ha en medvind som kanske bär fram till nästa års val. Men inte heller moderaterna lyckades särskilt bra, något som bland annat berodde på folkpartiets framgång. Centern och Kristdemokraterna landade på omkring fem procent var, Piratpartiet som meddelats på sju.

Den här analysen verkar som tagen ur en annan tid men så är den också avslöjande för någon som aldrig varit något annat än moderat, trots ideologiska utfärder åt andra håll i ordval. Och Johnny Munkhammar, tidigare folkpartist, ska visst ställa upp för moderaterna i riksdagsvalet. Även Mattias Svensson som brukar gå sina egna vägar oftast verkar ha återvänt till fadershuset eftersom han sagt att han kryssade moderatskt i EU-valet.

Frågan är nu varför dessa blåa khmerer verkar ha blivit konservativa. Har de alltid varit det eller handlar det om någon form av avgörande händelser som drabbat dem i livet? Gäller det förstnämnda är vi lurade om vi inte trodde något annat. En kommentar jag läste någonstans slog fast att nyliberaler är falska. Hur det nu är med det låter jag vara osagt. Jag undviker helst beteckningen då den mera används som ett skällsord.