torsdag, september 18, 2008

Tre nollor

Läste häromdagen att Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson varit på visit i Övertorneå och invigt en tillväxtenhet på kommunen där. Hon önskade kommunen och näringslivet lycka till, samt konstaterade att det är människorna som avgör om det blir framgångsrikt.

Ord som väl ingen säger emot. Frågan är då bara vilken roll Nordmark Nilsson spelar som direktör i en paraplyorganisation över företag som står på egna ben. Förmodligen ingen förutom som en stor utgiftspost i näringsidkarnas egen fackförening. Det var ju nämligen så att denna dam tog med sig sin höga lön från sin karriär inom landstinget till det nya jobbet på Företagarna. Däremellan fanns ett misslyckat inhopp som chef på Vägverket.

En annan nolla med alldeles för hög lön heter Eva Nordmark. Hon tillhörde de fackpampar som efter avtalsrörelsen "förhandlade" sig till löner som måste ha fått deras klienters inflationsjusteringar att kännas som ett öppet hån. Eva skriver också krönikor i Norrländska Socialdemokraten. Intressant att veta vore hur stor eventuell ersättning för dessa är och hur de tas upp i deklarationen av vederbörande.

För att avsluta det hela tänkte jag även ge en känga åt min egen fackordförande Louise Adelborg. Inte heller hon bidrar med något utöver att lyfta för tung lön. Eftersom JUSEK utgörs av medlemmar som på det stora hela taget själv förhandlar om sin lön så behövs inget dödkött i toppen. Därför är det nu dags med en ordentlig översyn av detta egendomliga system av konstgjorda förhandlare.