torsdag, januari 24, 2008

Oron på börssidorna

Det har väl inte undgått någon att det händer rätt mycket på världens börsmarknader just nu. Sedan årsskiftet har Stockholmsbörsen gått ned omkring 15 procent. Det är den amerikanska finansmarknaden som haft problem ett tag. Dessutom har det börjat komma negativa signaler om ekonomiska utvecklingen i stort i USA.

För bara några veckor sedan var det inte många som trodde annat än att den svenska ekonomin även under 2008 och 2009 skulle fortsätta att gå lika bra som den gått några år. Nu är dock börssidorna fulla av helt andra prognoser. Likt kajor som följer den som skriker högst trumpetas den ena sensationella analysen eller kommentaren efter den andra ut. Det är svårt att hitta något vettigt att lita på.

Något som bekymrar mig mer än själva börsoron är oron på börssidorna. Om det ska se ut så här när det verkligen krävs sakliga och pålitliga prognoser, vad behöver vi då börskommentatorerna till? Visst är det så i en globaliserad tid att skeendet måste följas upp hela tiden, men nog borde det väl också finnas utrymme för lite mer analyser av långsiktigt slag. Efter att det börjat lugna ner sig igen fordras en ordentlig gallring bland ekonomijournalisterna.