onsdag, januari 09, 2008

Klavertrampet i Kalla-euforin

Det är inte ofta som små orter i inlandet hamnar på världskartan. Mest känt är kanske Tärnaby, som fostrade en utförsåkningskung utan dess like. Nu har i alla fall en ny stjärna uppmärksammat existensen av ett samhälle som mer eller mindre börjat bli bortglömt.

Tärendö i Norrbotten var egen kommun fram till 1971 då den tillsammans med några andra socknar lades ihop till Pajala kommun. Många är de som vill förknippas med Charlotte Kalla med tanke på hennes bedrift i Tour de Ski. En av dessa är Pajalas kommunalråd Bengt Niska. Han vill hedra Charlotte med en tomt. Det är bara det att en sådan handling strider mot kommunallagen.

Bruket med att staten delar ut belöningar till framstående idrottare har varit vanligt i Finland. Jag tror det tillämpades i Sovjetunionen och i de baltiska staterna än idag. Men i allt annat i elitistiska Sverige gör vi inte så. Därför är idén god. Niska gjorde dock bort sig när han som motivering till sitt beslut hävdade att det är tillåtet så länge ingen anmäler det. Ett förtäckt hot?

Det är ingen tvekan om att Charlotte Kalla har en enorm utvecklingspotetial. Mycket har emellertid skett på väldigt kort tid. Och en del frågor återstår ännu. Vi befinner oss ännu på försäsongen. Otaliga är de skidåkare som varit lysande under denna del av året, men så småningom kommit efter när allvaret börjat. Angående Tour de Ski är jag dessutom osäker på dess egentliga status. Därmed inget negativt om prestationen i sig.

Svenska skidförbundet gör helt rätt nu som intensifierar omhändertagandet om sin största talang sedan Per Elofsson kom fram. Det finns nämligen en uppenbar risk att Charlotte Kalla röner samma öde som denne om kraven blir för stora. När det gäller mediauppmärksamheten är det värt att påminna om att samma krafter som burit upp någon till stora höjder kan vara lika snabba att totalsänka ifrågavarande när det börjar gå tungt.