söndag, januari 13, 2008

Att vara kund i vården

Idag funderar jag över varför det fortfarande i vår upplysta tid finns en grupp i vårt samhälle vars kompetenser eller eventuella lämpligheter i yrket är så svåra att ha synpunkter på. Jag tänker naturligtvis på läkarna. Sedan teologin ersattes av vetenskapen blev det nämligen dessa som efterträdde prästerna som Försynens företrädare. Att kritisera vården, särskilt om det inte görs på rätt sätt, renderar i regel i bestraffningar av något slag har många fått erfara.

Därför är det intressant att läsa om en sida på nätet där det går att betygsätta läkare. Hur pass seriös denna är har jag ännu svårt att bedöma. Desto intressantare är att läsa vad ordföranden i en läkarförening tycker om det hela. Denne har inget positivt att säga om att vården måste arbeta kundorienterat. Argumentet är att läkare kan bli mobbade och att missnöjda inte hör av sig till vården (där dessa förmodligen själva skulle bli eller blir mobbade av vården).

Det finns många exempel på läkare som överhuvudtaget inte borde få utöva sitt yrke. Så är det ju också i alla andra professioner. Det handlar ju om människor av kött och blod, ingen är fullkomlig och kapabel att göra misstag. För att folk ska kunna välja läkare måste de också ha tillgång till beslutsunderlag. Därför är det inget fel i att det går att betygsätta tjänster av vilket slag det än vara månde.

När det gäller läkaryrket finns det för övrigt en mycket intressant och bra bok, Tecknen - läkaren och konsten att läsa kroppar, av idéhistorikern Karin Johannisson. Av denna framgår att den vita rocken är en relativt sen uppfinning. Först under första världskriget kom detta läkarens maktattribut nummer 1 i bruk. Och det var först under senare halvan av 1800-talet som det individuella mötet mellan läkare och patient successivt började praktiseras. Före det hade undersökning och behandling snarare karaktären av offentlig föreställning.

Den uppenbarligen ganska känslige läkarordföranden Svartholm slår ett stort hål i luften när han summerar sina åsikter om yttrandefriheten i lokaltidningen i påståendet att det följaktligen blir möjligt att "förtala" läkare. Tydligare kunde det inte sägas. Doktorns ord ska vara lag.