torsdag, november 02, 2006

Bråkigt - men högt i tak

Moderaterna i Luleå har fått interna problem sedan kryssdrottningen Maria Salmgren med lottens hjälp fått lämna uppdraget som gruppledare. För tillfället regerar Mattias Karlsson partiet i kommunen med stöd av resultatet från provvalet tidigare i år som han vann.

Karlssons falang har stöd av något som kallas Moderathögskolan, medan Salmgren numera bland annat backas upp av den så kallade Aktionsgruppen för väljardemokrati.

Ideologiskt har jag inte kunnat finna några större skillnader mellan fraktionerna. Möjligen är Karlsson & Co mer elitistiskt orienterade. I grund och botten verkar dock striden mest handla om själva jobbet att få bestämma.

I landstinget pågår också en strid om gruppledarskapet för moderaterna. Utgången också för denna är än så länge oviss, men visst går det redan nu att prata om ett parti med högt i tak. Inom det förra statsbärande partiet berömmer man gärna sig själva för ett sådant arbetssätt. Fast det oftast slutar med att VU eller någon som bestämmer avgör det hela.