Den stora utrikespolitiska nyheten idag är att demokraterna fått majoritet i representanthuset. I Sverige framställs detta som om det vore fråga om ett regimskifte i USA, allt förmodligen i syfte att få det att se ut som om George W Bush är den mest hatade presidenten sedan Nixon.
Detta är i grunden uttryck för inget annat än traditionell antiamerikanism. I sin iver att idiotförklara Bush har svenska medier rapporterat att till och med republikanska ledamöter vänt sig mot presidenten. Men är detta då inte en styrka i det amerikanska politiska systemet? Nämligen att utrymme finns för egna ställningstaganden utanför partipiskorna.
Med andra ord ord finns det skäl att ifrågasätta vikten av det maktskifte som tar form i kongressen. Eller i alla fall påståendena om att partierna i USA har samma betydelse som i svensk politik.
Det är dags att rikta blicken mot våra egna folkföreträdare, deras kompetens och vad de uträttar. Ett första steg mot att skärpa till riksdagsledamöterna vore att minska ned dem till 199 stycken och införa majoritetsvalsystem.