måndag, oktober 30, 2006

Dags att bli vuxen Carl Bildt

Sveriges nye utrikesminister har meddelat att han är på väg att avveckla sina ägarskap i Vostok Nafta, vars tillgångar till större delen består av aktier i ryska statliga Gazprom. Vostok Nafta kontrolleras av familjen Lundin hos vilka Carl Bildt hade styrelseuppdrag tills han blev minister.

När Bildt fick förklara sina engagemang i oljeindustrin i lördagens morgonprogram i TV4 tog han lätt på kritiken. Han hänvisade till USA och hur vanligt det är där med politikers intressen i näringslivet. Media fick en hel del av skulden för uppståndelsen kring honom. Inte mycket av det som skrivs i Expressen är sant menade han bland annat.

Nu är det så att amerikanska politiker väljs på helt andra premisser än svenska. Det är föga troligt att Carl Bildt någonsin kommit fram till den position han har idag om de ansvarsutkrävandemöjligheter som kännetecknar majoritetsvalsystemet hade fått råda i Sverige. Vad beträffar medierna så har Bildt ingen överman eller kvinna som domptör av TV-journalister.

Det är alltså en person på väg bort från den politiska scenen vi bevittnar. Det som gick bra på 90-talet går idag att avslöja. Nu väntar vi egentligen bara på en biografi om Carl Bildt. Förslag på författare till denna: Christer Isaksson eller Jonas Gummesson. Eller varför inte personliga favoriten Elisabeth Höglund?