torsdag, november 30, 2006

Björnes akademi

Det finns olika sätt att göra Norrbotten bemärkt i världen och på andra håll. Något som heter Norrbottensakademin är ett. Denna är av relativt ungt märke, och bildades på initiativ av Björn Wahlström 1988. Wahlström gjorde sig under många år känd som städare i svenskt näringsliv och skaffade sig med åren många fiender. Hans karriär torde ha nått sin topp omkring 1990-91 när han tvingade Erik Penser att sälja sina tillgångar för en krona. Ganska snart efter detta började det gå brant utför för Wahlström sedan han misslyckats som styrelseordförande i Nordbanken.

Björn Wahlström är född och uppväxt i Luleå vilket förklarar intresset och engagemanget för Norrbotten. Den akademi han tillsammans med andra ledamöter upprätthåller, har företrädesvis sin förankring bland i Stockholm boende. Till sin organisation och sitt arbetssätt liknar Norrbottensakademin en annan akademi, också den rätt elitistisk genom många tunga akademiker som ledamöter. Men även kulturlivet finns representerat genom skådespelaren och förre pitebon Lennart Jähkel och luleåfödde regissören Kjell Sundvall. Den som trodde att den sistnämnde tog klivet in i etablissemanget genom hederdoktoratet vid ett universitet nyligen misstar sig således.

Jag måste säga att jag ställer mig rätt skeptisk till regionala institutioner av det här slaget. Inte bara på grund av att endast några få av Norrbottensakademins ledamöter bor i regionen och kopieringen av Svenska Akademiens verksamhetssätt, med utdelande av stipendier och priser som största tilldragelser. Det är idag dags att överge Stockholmsfixeringen och börja rikta blicken utåt från Norrbotten förbi huvudstaden. Det är också dags att börja invänta Norrbottens läns svanesång. Länet som en gång bildades för att det varit svårt att administrera det gamla Västerbottens län under finska kriget 1808-09 och för att underlätta uppodlingen av Sveriges nordligaste del, har egentligen aldrig varit någon succé.

Hur många känner till exempel till hur Norrbottens landskapsvapen ser ut? Också detta var en konstruktion med dålig legitimitet hos befolkningen, upprättat först 1995. Nej, något norrbottniskt landskap har inte funnits sedan medeltiden innan Västerbotten fick ge namn åt regionen på västra sidan av Bottenviken. När nu det på allvar diskuteras att dra en järnvägsräls för snabbtåg genom det egentliga Västerbotten är det slutligen dags att lämna Norrbottens län bakom sig. Kalla gärna det nya länet för Botten.