söndag, juni 15, 2008

Universitetet tiger som muren

Återigen har det kommit eländesstatistik om Haparanda. Det är lite märkligt att denna kommun gång på gång hamnar i strykklassen i undersökningar över tillståndet där. Sedan "ljuv musik" uppstod mellan kommunalrådet Sven-Erik Bucht och Ingvar Kamprad och den sistnämnde beslutade att förlägga ett av sina varuhus där har denna ort blivit en av de mest intressanta i norra Sverige.

En utredning framtagen vid Luleå Tekniska Universitet tidigare i år av bland andra ekonomihistorikern Nils-Gustav Lundgren försöker förklara varför Haparanda har så höga ohälsotal. Anledningen ska vara att finska invandrare som jobbat i södra Sverige väljer att bosätta sig i Haparanda efter pensioneringen eftersom inkomster intjänade utomlands beskattas hårdare i Finland. Genom att bosätta sig på en gränsort med gynnsammare skatteregler slår dessa "finska sörlänningar" två flugor i en smäll. Lägre skatt och ändå närhet till hemlandet (Torneå är som bekant Haparandas systerstad).

Nu är jag inte så säker på att detta är hela förklaringen till eländestalen för Haparanda. Om dessa skulle bero på speciella "gränseffekter" borde rimligen samma negativa statistik gälla för andra gränskommuner som Övertorneå och Pajala, men där sticker inte ohälsotalen ut på samma sätt. Kanske är det därför universitetet tiger som muren: man har helt enkelt inte presterat en tillräckligt bra rapport som kan fungera som ett korrektiv till den negativa bild som ges av Haparanda av politiker och journalister.