måndag, juni 16, 2008

Inte bara gubbvälden

En ny tidning i formatet något av en Metro för glesbygden har börjat ges ut där jag bor. Den är en blandning mellan annonsblad och nyhetstidning, med ett tema i ett aktuellt ämne och andra artiklar.

Jag vet inte om det här är framtiden för det fall presstödet helt skulle avvecklas. I senaste veckonumret av Extra hävdas i alla fall att "gubbväldet" hämmar Norrbottens utveckling. Tankar och åsikter av dylikt slag är varken nya eller originella. Däremot missvisande, inte minst på grund av att gum- eller tantväldena grasserar minst lika flitigt inom regionen.

Som första sanningsägare i frågan har redaktionen på gratisbladet plockat in före detta ledarskribenten på NSD, Lotta Gröning. Lite konstigt kan man tycka eftersom Lotta nog aldrig kom högre upp i sin karriär än när hon höll till i det gubbgrabbiga Norrbotten.

Problemen för regionen ifråga är nog varken några välden med ankytning till kön, utan att ungdomarna sticker härifrån, med påföljd av medelåldern stiger. Rätt märkligt faktiskt (ja det tål att upprepas) mitt under dundrande högkonjunktur.