tisdag, juni 17, 2008

Bollen ligger hos centern nu

Efter att tre borgerliga riksdagsledamöter, två från folkpartiet och en från moderaterna, deklarerat att de tänker rösta nej till utökad övervakning, ligger bollen i frågan nu hos centern. Detta av två anledningar: 1) Partiet profilerade sig i valet som det mest liberala och fick gensvar därefter. 2) Det krävs ytterligare en röst för att fälla regeringsförslaget, och som det ser ut nu måste denna komma från just centern.

Samtidigt kom idag kritik mot Alliansens näringspolitik som sägs ge färre företag, något som Maud Olofsson måste ta till sig av. I annat fall är hon på väg att långsamt fasa ut sig från politiken. Den 18 juni då beslutet om övervakningssamhället ska fattas kan bli en minnesvärd dag för hennes parti, ja faktiskt i klass med den gången Fälldin godtog Barsebäck 2 trots löfte om att inte dagtinga om kärnkraften.

Igår när statsministern uttalade sig om FRA-lagen fick jag nästan intrycket att det inte var någon särskilt prioriterad fråga. Det här var ju från början ett sosseförslag som sedan blev Alliansregeringens och motades bort från riksdagen. Också då gick miljöpartiet och vänsterpartiet i spetsen för den frihetliga linjen.