tisdag, april 28, 2009

Kranen och almarna

I den lilla staden vid Bottenvikens strand, som fått sitt namn efter samiskans "östervattnet", vars regionala tillhörighet bygger på stockholmarnas syn på Östersjöns norra del som en vik i norr, har fått en liten fråga att engagera folk i. Kranen i södra hamn ska bort har kommunen bestämt, något som bland annat bidragit till en protestgrupp mot beslutet på Facebook som samlat över 1000 personer.

Paralleller dras redan med motståndet mot rivningsraseriet på 70-talet då den arbetarrörelse som glömt eller förnekade sin historia styrdes av representanter som inget hellre ville eller kunde än att i det moderna tolka in slagordet "riva ned och bygga nytt", manifesterad på det värsta sätt genom destruktionen av Klarakvarteren i Stockholm.

Förebilden för alla bevarandegrupper är förstås "almbråket" i samma stad, som hade sin upprinnelse i att nu fick det vara nog med kulturhuliganismen bland de styrande. Lite bråk kring kranen i södra hamn skulle inte skada, inte minst i en region där toleransnivån mot oliktänkande och andra som sticker ut för närvarande befinner sig i absolut bottenläge.