måndag, december 18, 2006

Tänk vad ett samtal kan göra mycket

Imorgon hade jag tänkt besöka Haparanda och det omtalade varuhuset där. Staden kom till som en kompensation för förlusten av Torneå efter 1808-1809 års krig med Ryssland. Idag är Haparanda och Torneå så kallade systerstäder, och det är i det sammanhanget vi ska se Ingvar Kamprads beslut att etablera sig där.

I en värld där nationsgränser betyder allt mindre har vi förmodligen att se fram emot att dessa båda städer växer ihop. Många i östra Norrbotten är mer intresserade av att använda Kemi/Tornios flygplats än den som finns ute på Kallax i Luleå. Det har också talats om vårdsamarbete med finnarna, och renhållningen är redan en svensk-finsk angelägenhet vid den nedre delen av gränsälven. Så förflyttas tyngdpunkten i Norrbotten österut.

Jag noterar att före detta Umeåflickan Anna Sjödin fått gå som ordförande för sossarnas ungdomsförbund. Meningen var att vi skulle tro att hon kämpat in i det sista med detta beslut. Anledningen var nog snarare ett direktiv från högsta ort. Mera osjälvständiga, onödiga och ofarliga organisationer än politiska ungdomsförbund torde svårligen gå att uppbringa numera.