torsdag, december 21, 2006

Bravo Leijonborg!

Efter valet då folkpartiet nästan halverade sitt väljarstöd, har Lars Leijonborg intagit en rätt tam inställning. Dataintrångsaffären har på något sätt låst partiet, och krav har rests på Leijonborgs avgång. Idag på DN Debatt visar han dock åter klorna.

De högskolor vars lärarutbildningar som fått kritik för bristande kvalitet av Högskoleverket måste skärpa sig. Annars åker examinationsrätten för dessa. Ett slut på läraryrkets allmänna statusdegradering och förvandling till jourhavande kompis med mera kan därför skönjas. Särskilt är det examinationsformerna som ska stramas upp.

Nu är det bara att hoppas att det kommer ut konkreta resultat av detta och att regeringen fortsätter kvalitetsarbetet in i övriga delar av den akademiska världen. Utbildnings- och forskningsministern är inne på sådant i slutet av debattartikeln där kritik riktas mot dagens resurstilldelningssystem för högskolorna. Leijonborg menar att detta premierar snabb genomströmning istället för kvalitet, eller annorlunda uttryckt, gymnasifiering av kunskaperna.