onsdag, december 06, 2006

Medlemskapet som för närvarande hänger på en ö

Det minne jag har från det delade Cypern stammar från 1981 under en skolresa. Vi var på väg mot gränsen mellan öns södra och norra del, för att om möjligt få en skymt av den vackra staden Famagusta, som turkarna då ockuperade. Men en äldre man stoppade oss och förklarade allvarligt och bestämt att ingenting fanns att se närmare stängslet.

Sedan 2004 är Cypern medlem av EU men Turkiet vägrar öppna sina hamnar och flygplatser för landet eftersom den officiella regeringen råder över den grekcypriotiska delen av ön. Frankrike och Tyskland har nu gjort denna fråga till stötesten för Turkiet i medlemsförhandlingarna med EU, vilket sannolikt ingår i en strategi som delas av andra länder i unionen i form av skepsis mot ett muslimskt land.

Europeiska Unionens länder måste finslipa argumenten om de vill att Turkiet inte ska få bli medlem. Man lär knappast anstränga sig för att lösa frågan om Cyperns delning, och närmast ser denna ut att bli en uppgift för FN. Dessutom var det ju grekcyprioterna som Bryssel var missnöjda med när de röstade nej till återförening 2004. Politik är att vilja?