torsdag, oktober 12, 2006

En orolig värld - trots allt

Två händelser nyligen minner om vilken förmån det är att bo i den relativt trygga delen av världen. Mordet på regimkritikern Anna Politkovskaja medförde knappast mer än en axelryckning från den ryska statsledningens sida. Juristen Putin har tidigare deklarerat att han vill införa lagens diktatur i landet. Precis som om lag och rätt vore samma sak.

Med en sådan attityd blir Rysslands lagar aldrig mer än en redskap för makten. Grundläggande i all rättsutbildning är att skilja mellan lag och rätt, något Putin verkar ha missat. Men så fick han också sina lärospån inom ramen för Sovjetsystemet. Varför då alls fundera över vad som är rätt?

En annat problem av kanske allvarligare karaktär uppenbarade sig när Nordkorea i måndags sprängde en kärnvapenladdning. Det har tolkats som om detta syftat till att splittra FN, som diskuterat sanktioner mot landet. Men effekten verkar ha blivit den motsatta eftersom Kina efter provsprängningen visat sig mer beredda att gå med på USA med flera länders hårda linje gentemot Nordkorea. Under tiden växer kanske ett nytt Irak-exempel fram innan Ryssland ändrar sin hållning.