måndag, oktober 09, 2006

En stor dag

Fredagen den 6 oktober lade nye statsministern Fredrik Reinfeldt fram regeringsförklaringen. Den kommer att fungera som riktningsgivare för politiken de närmaste fyra åren. För första gången på många år nu finns det ett gediget politiskt dokument att hänvisa till som andas framtidstro.

Det har fått kritik för att låta som en schysstare variant av en socialdemokratisk regeringsförklaring. De passiva verben finns med där och vaktslåendet av den svenska modellen. Men det finns mycket annat också som tar tillvara individens möjligheter och förmågor. Samt korrigeringar av maktmissbruket.

Först nu börjar jag inse att det under Perssons regim varit frustrerande att leva i Sverige. Hans artikel i DN förra veckan tyder också på att han låst sig vid en linje och aldrig väl egentligen levat i samtiden. Han har kört ner Rörelsen i botten. Ett ordentligt renoveringsarbete av partiet är vad som förestår.

Innehållet i regeringsförklaringen kom något i skymundan av ministerlistan. Om de nya ministrarna finns i vanlig ordning både positivt och negativt att säga. Något riktigt bomskott, några överraskningar, självklara utnämningar, på det stora hela taget dock en kompetent regering. Det viktiga är att inte fästa så där alldeles stor vikt vid personerna, och framför allt att inte använda sig av dubbla måttstockar när den nya regeringen läggs vid sidan av den gamla.

Hur kollektivet uppträder blir avgörande för om alliansregeringen finns kvar över nästa val. De som ska styra landet är inte som Norrbottens-Kurirens ledarskribent menar några antingen goda eller onda figurer hämtade ur Sagan om ringen. Den sammanhållande politiken bildar grunden framgången.

Det är emellertid ofrånkomligt att inte säga något om den mest uppmärksammade ministerutnämningen. Att Carl Bildt är långt ifrån någon förbrukad kraft i politiken är den främsta anledningen till att han fick bli utrikesminister. Bildt har för övrigt alltid varit mera intresserad av politik än politiker. När han nu ska översätta sitt intresse till att vara Sveriges röst i världen finns en risk att han kan göra en blek figur. Utnämningen av Bildt kan lika gärna vara en dödskyss från Reinfeldts sida.