fredag, oktober 27, 2006

Numera av riksintresse

Under en längre tid har tidningsläsarna i Norrbotten kunnat ta del av Mikael Styrmans problem med myndigheter och politiker. Styrman har bland annat använt sitt företags lokaler och lastbilar som annonspelare mot de övergrepp han anser sig utsatt för. Därtill har han gett ut en tidning.

I veckan fattade så fattade så slutligen riksmedia intresse för Styrmans dilemma. Samtidigt har landshövdingen P-O Eriksson skrivit till regeringen i ärendet. Näringsminister Maud Olofsson har reagerat snabbt på detta och lovat en översyn av den lag som reglerar tvångsförvaltning av elbolag.

Det är nämligen så att Styrmans bolag Ekfors kraft redan är satt under tvångsförvaltning. Konstigt då kanske att övertorneåborna inte får ljus på sina gator. Men Styrman har vägrat lämna ut uppgifter om sitt företag. Därför har han kvar sitt vapen mot kommunen.

Den här konfliktsituationen är av ett synnerligen komplext slag. Med gamla oförätter, personliga motsättningar och allmänt låg tillit som huvudingredienser. Den kommer nog inte att lösas i första taget, men kan nog fungera som utgångspunkt för en diskussion kring alla problem som finns i Norrbotten.