onsdag, mars 01, 2006

Sprattelgumman

Igår var det årsdagen för mordet på Olof Palme. På olika sätt uppmärksammades detta. Inte minst i Norrbottens-Kuriren som ägnade hela kultursidan åt ämnet teorier kring mordet. Något ensidigt kunde det tyckas att samtliga av artiklarna var skrivna av samme skribent, Anders Mildner. Ännu ensidigare tydde sig kulturredaktionens val av material för gårdagen när jag slog upp Expressens kultursida. Som upptogs fullt ut av Mildners Palmeartikel.

Inget ont om Anders Mildners kompetens. Men nog är det märkligt och inte minst talande, att när en stor fråga dominerar dagordningen på riksnivån, då finns inga regionala perspektiv. I alla fall inte på Norrbottens-Kurirens kultursidor. Fr. Söderberg som är redaktör för kulturen har tidigare på sitt utrymme för text i tidningen försökt lansera en skribentska och dotter till en läkare som något slags vänstersamvete åt oss andra. Numera är denna dessbättre bortplockad. Samma person gjorde senare strömhoppet från kulturen till biltester i Expressen, vilket måste anses vara unikt, eller i alla fall uttryck för något som liknar bimbofiering.

För mig är det ett stort problem när regioner vill bli allt för storstadsmässiga. Efter alla satsningar på Norrbotten i form av utvecklingsstöd, företags- och myndighetslokaliseringar och dylikt borde det gå att kräva mera av folket på orten. I annat fall är det bara att konstatera att bidrag kväver kreativiteten. Blir det inte en skärpning på den här punkten måste kulturlivet i Norrbotten läggas ned ty Stockholmskopior klarar vi oss utan.

På söndag när jag åker Vasaloppet hade jag efter drygt fem mils åkning efter det att spåret gått i tunnel under bilvägen mellan Mora och Sälen hoppats på att bli bjuden på en vätskeslurk av någon representant för Norrbotten bland de många föreningar, företag och myndigheter från övriga landet som står där. Varför inte av den utskällda institutionen landstinget?