fredag, mars 31, 2006

Lås in Radio Norrbotten och släng bort nyckeln

Måste erkänna att det inte ofta händer, men ibland rattar jag faktiskt in Radio Norrbotten. Som nu i helgen och veckan då det gick att lyssna på referat från skid-SM i Boden i webbradion.

Inte för att jag har något emot att regionala aktörer ibland får ta sig an nationella begivenheter men i fallet med sändningarna från SM-skidåkningen blev jag nog en gång för alla övertygad om den lokala radions tillkortakommandeförmåga.

Det var inget större fel på referaten så länge det inte hettade till. När det slutligen gjorde det på 30 km i form av en spurtstrid mellan Anders Södergren och Mathias Fredriksson brakade allt samman. Det var omöjligt att få en bild av händelseförloppet, och vem som till slut vann framgick klart först långt efter målgången.

Definitivt övertygad om Radio Norrbotten som klantskallarnas forum blev jag dock när herrarnas sprintstafett avgjordes. Reportern-referenten korade segraren långt före mål. Men på upploppet var Hudiksvalls Peter Larsson upphunnen och kördes om av de andra lagens duktigare åkare i klassisk stil.

Nu måste det till en ordentlig debatt om vad vi ska ha den lokala radion till. Kan det möjligen vara så att den helt enkelt inte behövs eftersom vad den gör är att skildra vad som bättre sköts av lokalsamhället från mun till mun.

Amatörmässig är ett ord jag ofta hört användas om lokalradion. Det är missvisande menar jag eftersom med amatör menas en som bedriver icke yrkesmässig utövning. De sanna amatörerna vet i regel av sina begränsningar och omvärlden förväntar sig egentligen inga stordåd av dem.

Med Radio Norrbotten är det så att det handlar om avlönande yrkesmän och kvinnor som försöker spegla ett konstlat behov och misslyckas med att klara av större uppgifter eftersom man istället för att vara sig själva vill låta som Mats Strandberg när idrott ska refereras. Det hela slutar med varken eller.

Kan det möjligen vara så att regionalradions medarbetare fått sina jobb därför att de inte går att placera någon annanstans? I så fall kan domen bara bli en: lås in Radio Norrbotten och släng bort nyckeln.