lördag, januari 21, 2006

Landet som går sin egen väg

Alltifrån Filip Augusts dagar på tidigt 1200-tal utkristalliserade sig tendenser inom Frankrike som skulle leda till att landet blev den första nationen i världen i egentlig mening. Med allt vad det innebar av centralstyrning och makt över kyrkan och aristokrati. England tog efter det franska exemplet men på sitt speciella sätt. Det gjorde även Sverige.

Fram till revolutionen var Frankrike sinnebilden för den starka staten. Därefter började landet även hävda universella ambitioner. Även om fransmännen efter Napoleonkrigen tvingats inse att man återgått till att bli en mera "vanlig" stat så har inte saknats tillfällen då landet med viss framgång lyckats göra sig bemärkta i världspolitiken. Inom Frankrike har den revolutionära traditionen hållits levande.

Frankrike ställde sig 1966 utanför NATO:s styrning och har kärnvapen. Så sent som 1996 utförde landet provsprängningar i Polynesien. Nu hotar president Jacques Chirac med att använda detta vapen mot stater som utsätter Frankrike för terrorattacker. Adressen för varningen är Iran som återupptagit sitt nukleära forskningsprogram. Tillsammans med Tyskland, Storbritannien och USA väntas Frankrike kräva att FN:s säkerhetsråd tar upp frågan om straffsanktioner mot Teheranregimen.

När nu världen tycks kunna bilda front mot onda krafter sticker Frankrike ut på sitt eget sätt. Det hot som framförs kan dock bara föra något gott med sig om det inte blir verklighet. Den fråga som måste ställas är därför: hur hantera en demagog?