onsdag, januari 18, 2006

Glöm aldrig Lis Asklund

En av Sveriges mest engagerade människor har gått ur tiden. Lis Asklund blev 92 år. Under många år kämpade hon för en bättre psykvård, som hon hade erfarenhet av genom sin mammas svåra sjukdom. I åratal vårdades hennes och brodern Olof Lagerkrantz mor på Långbro Sjukhus i Stockholm.

Lis Asklund vågade stå upp mot den undermåliga "vård" som erbjöds av psykiatrin. Hon var med och startade Fountain House-rörelsen i Sverige. Denna grundades 1948 i New York av patienter från ett mentalsjukhus som ville återerövra självkänslan efter sin sjukdom.

Från officiellt håll inom dagens psykvård berömmer man sig gärna för att ha avskaffat de gamla förhållandena och hänvisar till överdosering, långbad i kallvatten och lobotomi som inte längre praktiseras. Vad det inte talas högt om är hur kontrollsamhället drabbar de med psykisk sjukdom värre än några andra utom möjligen de för kriminalvård intagna. Psykpatienter ska kartläggas in i minsta detalj med det underliggande syftet att du inte går att lita på. Nytt vin i gamla läglar alltså.

Det skulle behövas fler av Lis Asklunds kaliber för att kämpa mot illabehandlingen av försvarslösa inom vården. Ty den som idag riktar kritik mot vården finner snabbt att han eller hon har att kämpa mot väderkvarnar. Därför ska vi hedra minnet av en person som kan tjäna som förebild för alla sätt att tala för samhällets utsatta.