söndag, januari 01, 2006

Att hoppas av det nya året

År 2006 är snart tolv timmar gammalt när detta skrivs. Det finns en del att hoppas på för en sann europavän. Om vi börjar med unionens utvidgning så står ju Bulgarien och Rumänien närmast i tur för medlemskap. Sedan väntar eventuellt Kroatien, andra Balkanstater och Turkiet. Det här är en process som tar lång tid, kanske så länge som femton år. Vitryssland och Ukraina står snart också och knackar på dörren. Dessa supplikanter kommer att diskuteras under året, i synnerhet Turkiet.

En annan het fråga för unionen rör jordbruks-, fiske- och regionalpolitiken, som slukar en stor del av EU:s budget, alldeles för stor menar många. Det använda begreppet för att rättfärdiga den sistnämnda är sammanhållningspolitiken eller kohesionspolitiken. Lättast till svenska kan detta översättas till "Hela Europa ska leva". Under året är det önskvärt dessa börjar dryftas på allvar eftersom ingen region eller landsbygd långsiktigt tjänar på att leva på bidrag. Storbritannien driver på i denna fråga i positiv riktning.

Slutligen, för att bara uppehålla sig vid tre viktiga frågor, har vi konstitutionens framtid. Det är nämligen av största vikt att det inrättas någon form av spelregler för de som vill vara med och styra unionen. Även om vi troligen aldrig kommer att få se ett "United States of Europe" så kommer många att lockas av makten över en hel världsdel. Det bästa sättet att tukta sådana krafter åstadkommes genom att en grundlag antas.